ייפוי כוח מתמשך הוא למעשה כלי משפטי שכל תפקידו הוא לתכנן את העתיד, כלי המאפשר לאדם הממנה להגדיר מי יהיה מיופה הכוח שיכנס בנעליו, בעת בה לא יהיה מסוגל לנהל את העניינים שלו בכוחות עצמו. יחד עם זאת, חשוב לציין כי במסגרת התהליך, יכול הממנה לספק הנחיות מקדימות עבור אותו מיופה כוח שעתיד להחליפו. זאת בעוד כי ישנה נטייה רווחת אשר חושבת כי מדובר על תהליך המיועד עבור בני הגיל השלישי, בעוד כי המציאות משדרת בפנינו תמונה אחרת לחלוטין. כפי שאתם בוודאי כבר יודעים, החיים לא צפויים במיוחד, ואין לדעת מה יביא יום. למשל, לא פעם ולא פעמיים עשוי למצוא את עצמו אדם שניהל את חייו בצורה שוטפת במהלך יום בהיר אחד, תוך כדי שהוא עדיין צעיר, כחסר יכולת לנהל את ענייניו, הן בעקבות מחלה והן בעקבות שורה רחבה של סיבות שונות ומגוונות.
ייפוי כוח מתמשך – אז והיום
אדם שלא מסוגל לנהל את ענייניו האישיים חייב באפוטרופוס שיוכל לטפל בענייניו ולדאוג לרווחתו. זאת בעוד כי במהלך השנים האחרונות התפיסה השתנתה משמעותית, כך שמגישה פטרנליסטית בה מתערבת המדינה בחיי הפרט במטרה לקבוע מי ינהל את ענייניו וישמש כאפוטרופוס עבורו, תוך מתן דגש לעקרונות זכויות האדם, רצונו של האדם וכן גם בחירותיו האישיות. בהתאם לאמור, פורסם תיקון לחוק במהלך שנת 2016, ונקבעו חלופות למינוי אפוטרופוס, כאשר בין החלופות ניתן לפגוש בהליך ייפוי כוח מתמשך.
מה נכלל במסגרת תהליך ייפוי כוח מתמשך?
כאמור, במסגרת התהליך, מחזיק הממונה באפשרות להחליט מי יחליפו, בין אם מדובר על אדם אחד או יותר וכמובן – את אופן הפעילות שלהם, ביחד או לחוד. על כן, במידה והממנה מעוניין בגורם מפקח, הרי שהוא מחזיק באפשרות להכניס לתהליך אדם מיודע אשר יקבל דיווחים שוטפים אודות כניסת ייפוי הכוח לתוקף, החלטותיו ופעילותו של מיופה הכוח. בנוסף, חשוב לציין כי לא ניתנת האפשרות לערוך ייפוי כוח מתמשך עבור בני זוג באותו המסמך, זאת בשונה בצוואה בה ניתן לערוך עבור שני בני הזוג, אשר נקראת גם צוואה הדדית.